För- och nackdelar med att barn använder mobiltelefon och surfplatta

Barn använder i allt högre utsträckning mobiler och surfplattor. Många ställer sig kritiska, medan andra menar att det är en naturlig del av samhällets utveckling.

Det finns många fördelar med det, men också många nackdelar, här är några av de mest tänkvärda.

+ Ett bra sätt att lära

Bara genom att vara uppkopplade lär sig barnet otaliga saker. Exempelvis engelska är svårt att undvika på nätet, och ju mer tid de vistas där desto bättre blir deras förståelse.

Även barnets kunskaper i svenska kan dra fördel av tid framför skärmen. Genom att läsa istället för att höra informationen övar de upp sin läsförståelse. Dessutom rättar stavningsprogram de saker de skriver, vilket leder till att de lär sig vilka ord de tenderar att stava fel.

+ Uppmuntrar skapande

Det finns många olika applikationer som hjälper barnet att skapa saker. Det oavsett om barnet föredrar att sjunga, dansa eller måla.

Exempelvis går det att ladda ner appar som låter barnet att skapa musik. Det barn som föredrar det kan ha en app att rita i, och en annan kan klippa filmer.

Appar kan på så sätt uppmuntra mindre barn till skapande på nya sätt, som de kanske tidigare inte hade tillgång till. Dessutom blir det mindre för föräldrar att städa upp efteråt.

+ Väcker intresse

Genom att ha all världens information vid fingertopparna uppmuntras barnet att ta reda på saker de undra över eller inte förstår. Det kan vara ett fantastiskt verktyg för att låta barnet upptäcka och utforska sina intressen på egen hand.

All kunskap är bra kunskap, så oavsett vad de läser kommer det aldrig att skada.

– Svårt att ha kontroll

En klar nackdel är att det blir svårare för föräldrar att hålla koll på vad barnet gör. När det kollar på tv är det lätt som förälder att styra vad som ses, men en liten skärm är det svårt att ha koll.

Många oroar sig även på att den bristande kontrollen leder till att barnet kommer in på olämpliga saker eller köper dyra appar.

En enkel lösning på det är att hitta ett bra kontantkort för barn. Med ett kontantkort är det mycket lättare att begränsa och styra användningen, och det kan dessutom hindra barn från att köpa saker på nätet.

– Stjäl tid från annat

En klar nackdel med det utrymme som diverse skärmar tar upp i våra liv är vad de ersätter. Det som tidigare var livliga konversationer vid matbordet har nu blivit att samtliga parter tittar ner i sina mobiler.

Bristen på kontakt med ens barn blir snabbt ett problem för båda parter. Konversationer och umgängen som känns triviala i stunden kan göra en stor skillnad för båda. Frågor som ”hur var det idag” kan vara skillnaden mellan att barnet berättar något jobbigt eller är tyst om det.

– Kan leda till sömnproblem

Olyckligtvis är det idag rekordmånga unga som har sömnproblem. Det beror till stor del på hur mycket mobiler och surfplattor används.

Det är lätt att tro att hjärnan vilar när den tittar på filmer på nätet, medan den snarare går på högvarv. Det kan därför vara smart att lägga bort alla skärmar någon timme innan läggdags, för allas trevnads skull.